Cistella

Cap producte

0,00 € Transport
0,00 € Total

Ho compro

les nostres Enoeines

Les bases d'un tast de vins

Et presentem les 3 parts que componen el tast d'un vi. Llegeix-les atentament i comença a posar-les en pràctica:

VISUAL

La tonalitat del color ens pot indicar l'edat d'un vi. Per norma general, com més temps passi, el vi negre va adquirint tons taronjats, el blanc grocs intensos i el rosat perd brillantor. En el cas de les cerveses, la tonalitat del color indicarà el nivell de torrat de la malta: com més torrada, més fosca serà la cervesa.

La intensitat del color generalment presenta una relació directa amb el cos del vi, mentre que la nitidesa o transparència ens dirà si hi hagut filtratge i clarificació. Malgrat gaudir de molta fama popular, la llàgrima d'un vi només indica el grau de concentració de sucre i/o d'alcohol.

Pel que fa a vins escumosos i cerveses, cal observar la quantitat i mida de les bombolles, malgrat que aquest és un aspecte que podrà evaluar-se millor durant la part gustativa.

En les cerveses, a més, es valorarà positivament la quantitat, densitat i persistència de la crema que es forma a la part superior del got, la qual reté les aromes.

OLFACTIVA

L'olfacte permet copsar les aromes que desprèn un vi, cervesa o licor. En el món del vi, les aromes es classifiquen en tres tipus:
Primàries; són aquelles que venen determinades pel fruit i l'entorn i clima on es cultiva el cep. Són les tonalitats florals, afruitades, minerals i vegetals.
Secundàries; són les aromes que apareixen amb la fermentació i depenen dels llevats que la provoquen. Hi podem trobar aromes de pastisseria, làctiques o de caramel.
Terciàries; són les que apareixen amb la criança. Inclouen els ventalls d'aromes d'espècies (vainilla, pebre, regalèssia, canyella i nou moscada, entre d'altres) i d'aromes torrades (fumats, pa torrat, cafè i cacau, entre d'altres) a més de les aromes animals (pells i cuir).

Pel que fa a les cerveses, les aromes provenen de la malta i del llúpol. Mentre que la primera generarà principalment tonalitats acaramel·lades, torrades o bé afruitades, el llúpol pot donar pas a fragàncies prou dispars.

GUSTATIVA

És la part del tast pròpiament dita. Ens permetrà copsar diferents sensacions:
Els sabors: dolç, àcid, salat o amarg. Cal no confondre'ls amb les aromes; per exemple, un vi sec altament afruitat pot infondre'ns la sensació de dolçor, malgrat que el seu contingut en sucre és nul.
L'estructura: el pas per boca ens evidenciarà el cos i la sensació tàctil del vi, amb atributs com fluïdesa, lleugeresa, primor, densitat, potència, untuositat, astringència, entre d'altres.
Les aromes: mitjançant el retronasal es poden percebre novament les aromes, ja sigui mentre el líquid circula per la boca o un cop és engolit. Les aromes percebudes en boca (o bé la seva distribució segons intensitat) no sempre concorden amb les copsades prèviament pel nas.

El postgust: és la sensació final que queda d'aromes i gustos i la seva durada.