Cistella

Cap producte

0,00 € Transport
0,00 € Total

Ho compro

les nostres Enoeines

Taula descriptiva de les varietats del vi
Escull un tipus de Raïm
Xarel·lo/pansa blanca/pansal
VARIETAT Xarel·lo/pansa blanca/pansal
 
Descripció, origens i usos

Varietat blanca, de raïms menuts i compactes i de gra mitjà i esfèric. Brota de forma primerenca i és resistent a la sequera i la calor. Se n'obté vins sedosos, amb cos, amb bona acidesa i d'elevada graduació alcohòlica. Aromàticament, combinen les notes afruitades i les minerals. Aptes per a ser envellits.


Varietat originària d'Itàlia -almenys el nom- però de cultiu molt arrelat a Catalunya. És la varietat blanca que predomina a la DO Penedès i la DO Alella (on es coneix com a pansa blanca). També gaudeix de presència notòria a la DO Tarragona.
S'utilitza per a fer vins joves i també de criança en bóta. És, juntament amb el macabeu i la parellada, part de la coneguda tríada de varietats que tradicionalment conformen el cava. Generalment, és la varietat emprada per a elaborar els caves de més llarga criança.

VINS AMB aquesta varietat com a PRINCIPAL
 
 
VINS AMB aquesta varietat com a SECUNDÀRIA