Cistella

Cap producte

0,00 € Transport
0,00 € Total

Ho compro

les nostres Enoeines

Assistent de Maridatge

Maridar, com tots sabem, significa unir, enllaçar, apariar dos individus o objectes per tal que facin parella. En el món dels vins i el menjar, aquesta tècnica permet no només trobar dos elements que casin, és a dir, que s'avinguin i per tant encaixin, sinó que la conjunció pot arribar a millorar el gaudir que aquests haurien proporcionat separadament. Així doncs, amb el maridatge de vins i menjar ens endinsem en un art d'infinites i sorprenents possibilitats.

PAUTES GENERALS PER A UN BON MARIDATGE

Mantenir l'equilibri entre pesos. És important que el plat no es mengi el vi i viceversa. Cal per tant trobar una relació equilibrada. Per exemple, amb una papillota de lluç -plat molt lleuger- no escollirem un vi negre corpulent -vi molt pesat o de gran cos-, així com amb una cua de bou estofada -pes elevat- no hi posarem un vi blanc jove -pes volàtil-.

Complementar o contrarestar? Aquesta disjuntiva és el gran joc que permet el maridatge. Sovint pot interessar-nos complementar un plat amb un vi, per exemple, escollint per beure el mateix vi que hem afegit durant la cocció a un guisat de vedella. Contràriament, a vegades optarem pel contrast, triant un cava rosat per acompanyar un pernil ibèric. En aquest cas, l'acidesa elevada del cava actuarà com a desengreixant, proporcionant una agradable i refrescant sensació.

L'efecte netejador del vi. Amb plats o àpats molt greixosos pot interessar-nos l'efecte netejador que pot propiciar el vi. Aquest ve derivat de dos atributs seus: la tanicitat i l'acidesa. Tal com ja hem vist, un vi d'elevada acidesa pot convertir-se en una fantàstica eina per a contrarestar un plat, afavorint una sensació refrescant, mentre que els tanins del vi negre, provinents de la pell del raïm i de la fusta de la bóta, donen pas a sensacions en boca astringents o assecants, escombrant així el paladar i deixant-lo net. Alhora, els greixos i les proteïnes del menjar s’associen bé amb els tanins, fent que les sensacions d'amargor i d'astringència que aquests puguin generar siguin més suaus. Per això, els vins negres s'alien perfectament amb carns vermelles i formatges curats.

Espècies i vi. Per norma general, és força complicat trobar vins que s'escaiguin amb el menjar altament especiat i picant, com la cuina índia. En aquests casos, pot ser molt adient l'elecció d'un vi semisec o dolç, ja que la dolçor ajudarà a mitigar l'ardor i mantindrà un bon equilibri amb les espècies. Simultàniament, és preferible escollir un vi amb un contingut d'alcohol més aviat baix, ja que aquest i el bitxo tendeixen a maximitzar les respectives sensacions en boca, fent l’àpat més ardent i el vi més licorós.

ALGUNS MARIDATGES RECOMANATS

  • ENTRANTS

- Amanides refrescants, ja siguin verdes, que incorporin fruita cítrica o gambes bullides maridaran molt bé amb un vi blanc fresc i lleuger com un de parellada de la DO Penedès.

- Una crema de verdures pot anar acompanyada d'un vi blanc de la DO Costers del Segre.

- La coca de recapte casarà bé amb un vi negre mitjanament corpulent, com un jove de la DO Pla de Bages.

- Els plats amb llegums acostumen a ser més aviat contundents. Tanmateix, ofereixen múltiples possibilitats; unes favetes tendres amb un vi blanc de la DOQ Priorat n'és una de ben trobada.

- El marisc i un cava brut fan una combinació màgica.

- El pernil ibèric i el cava rosat poden oferir un maridatge per contrast idoni.

- Al carpaccio de vedella, una carn fina i crua, li vindrà bé un vi negre de poc cos, com un vi de sumoll (DO Penedès) o bé de trepat (DO Conca de Barberà).

  • PLATS PRINCIPALS

- Per una lasanya de verdures, amb betxamel i formatge, un vi blanc ric i estructurat de la DO Empordà és una bona elecció.

- Un arròs de conill, plat d'interior, combinarà bé amb un vi negre jove de la DO Costers del Segre.

- Un arròs caldós de peix i marisc, plat més aviat pesat i d'aromes puixants, pot maridar amb un vi blanc, però no qualsevol; un cava gran reserva serà una bona opció.

- La fideuà vindrà bé amb un vi fresc i amb cos, com un rosat de la DO Terra Alta.

- Un vi de pansa blanca de la DO Alella, combinant acidesa i intensitat, serà un bon aliat per un peix greixós i carnós com el llobarro.

- Un rap al forn trobarà un bon acompanyant amb un vi de picapoll altament perfumat de la DO Pla de Bages.

- Ara bé, no tots els peixos són per a vins blancs: un bacallà confitat pot anar perfectament amb un vi negre jove de la DO Tarragona; una tonyina a la planxa maridarà bé amb un vi rosat de la DO Penedès, mentre que uns verats escabetxats ho faran amb un vi negre jove de la DO Montsant.

- I viceversa, no totes les carns han d'anar necessàriament amb vi negre: un vi de garnatxa blanca de la DO Terra Alta és un bon aliat per una graellada de carn.

- Un filet de porc és una carn magra. Maridarà bé amb un vi negre d’intensitat mitjana, com un vi d'ull de llebre de la DO Penedès o la DO Costers del Segre.

- En canvi, una estofat de vedella és un plat pesat i greixós. Hi casarà un vi negre de criança de la DO Montsant.

- El filet de bou, un plat molt proteïc, maridarà a la perfecció amb un vi negre de criança de la DO Empordà.

- Un plat altament greixós com el confit d'ànec necessitarà d'un vi negre intens, com ho pot ser un vi de criança de la DOQ Priorat.

  • FRUITA

- La compota de poma trobarà amb un cava semisec un bon contrapunt: afinitat en gust i contrast de textures.

- La clàssica combinació de maduixes amb moscatell.

- Un préssec de vinya i un vi rosat intens de la DO Montsant o la DOQ Priorat ofereixen una combinació on es manté a la par la carnositat i els perfums intensos d'ambdós ingredients.

  • DOLÇOS I POSTRES

- Una tarta de poma és afí a una garnatxa dolça de la DO Empordà.

- El músic combina amb un vi ranci sec de la DO Tarragona.

- Mel i mató maridarà amb un vi dolç natural, en el que la dolçor és evident però no excessiva.

- El cava dolç ofereix un ampli ventall de possibilitats al moment de les postres, com per exemple, la combinació amb un pastís de xocolata.

» Vols que t'ajudem a maridar els teus plats?

 
 

» Vols que t'ajudem a maridar els teus plats?

accedeix a
EL TEU SOMMELIER