Cistella

Cap producte

0,00 € Transport
0,00 € Total

Ho compro

detall de Noticia

24/04/2013 - Escrit per ViDirecte.CAT
 

L'olfacte, una manera fascinant de tastar el vi

Les diferents aromes que es poden copsar en un vi provenen de les diferents fases del procés d'elaboració

El sentit de l’olfacte és capaç de fer-nos viure grans experiències, plenes de sensacions noves i riques. A més, aquest sentit també té la màgica capacitat de fer-nos reviure moments passats de les nostres vides, que ens tornen a la memòria a cop de nas.

Segons el sommelier Ferran Centelles, el nas és vital, juntament amb la boca, a l’hora de degustar un vi, molt més important que la vista. A més, afirma que amb un bon entrenament, tothom pot ser capaç de percebre l’ampli ventall d’aromes que ofereixen els vins.

Quan parlem de les aromes que desprèn un vi, les podem classificar en tres tipus, segons en quina fase del procés d’elaboració s’originen.

  • Les aromes primàries són les pròpies del raïm, és a dir que venen definides pel fruit, l’entorn i el clima on ha crescut el cep. Aquestes aromes primàries poden ser florals, afruitades, minerals i vegetals. Aquest tipus d’aromes són més perceptibles en vins joves, que no posseeixen aromes secundàries ni terciàries. També són el tipus d’aroma més volàtil.
  • Les aromes secundàries són les que apareixen durant el procés de fermentació alcohòlica i depenen dels llevats. Poden ser de pastisseria, làctiques o de caramel. Posseeixen una durada més llarga que les aromes primàries.
  • Les aromes terciàries apareixen durant el procés de criança dels vins i depenen de la combinació de la fusta de la bóta i de la varietat de raïm. Poder ser d’espècies (vainilla, pebre, regalèssia, canyella i nou moscada, entre d'altres) i d'aromes torrades (fumats, pa torrat, cafè i cacau, entre d'altres) a més de les aromes animals (pells i cuir). Són les aromes que més perduren en el vi.

Pel que fa a les cerveses, les aromes provenen de la malta i del llúpol. Mentre que la primera generarà principalment tonalitats acaramel·lades, torrades o bé afruitades, el llúpol pot donar pas a fragàncies prou dispars.

Si en vols saber sobre les parts que componen un tast de vins, consulta la nostra Guia de tast.

Font: Entrevista a Ferran Centelles al Tot Sant Cugat.

 
Categoría: Curiositats
Tags: aromes, vi, primàries, secundàries, terciàries, nas
 
Comparteix aquesta noticia
 

Comentaris

No hi ha cap comentari

    Deixa el teu Comentari

    Per a enviar un comentari cal estar registrat. Clica aquí per registrar-te