Cistella

Cap producte

0,00 € Transport
0,00 € Total

Ho compro

detall de Noticia

14/10/2015 - Escrit per ViDirecte.CAT
 

Cervesa artesanal vs industrial

En què es diferencien la cervesa artesanal i la industrial?
Les cerveses artesanals són cerveses sense additius ni conservants i no es pasteuritzen per estabilitzar-les. Podem afirmar que estan vives i que són un producte evolutiu, que canvia cada dia una mica. 
 
Fins no fa gaire, al nostre país, parlar de cervesa era parlar de cervesa rossa de baixa fermentació i de producció massiva. Avui en dia, qui més qui menys, ha sentit parlar de la cervesa artesana, però potser no tothom sap què vol dir cervesa artesanal.

És millor una cervesa artesanal que una d'industrial? No, no per definició. De fet, un dels reptes de les cerveseres artesanes és la constància. Mai una ampolla és igual que una altra. I aquesta és la seva màgia, la seva qualitat. Però, com sabem, les qualitats són virtut i defecte alhora. Per la seva banda, les cerveseres industrials disposen d’uns controls de qualitat molt fiables i els seus productes són molt homogenis. Dit això, una cervesa artesana pot esdevenir una obra d'art arribant a emocionar-nos profundament. Però el següent lot d’aquella cervesa és un misteri i els professionals que treballem amb elles hem d'estar testejant-les per tal de garantir que l'experiència del client serà, com a mínim, satisfactòria.

Podríem concloure, doncs, que les cerveses industrials són 100% segures i les artesanals no? No. Tant unes com altres són 100% segures, és a dir, que no podem emmalaltir pel fet de consumir-les, independentment que el gust sigui més o menys agradable. Totes les empreses legals que produeixen cervesa (artesana o no) han de tenir un número de registre sanitari que només és atorgat si es compleix la normativa del departament corresponent. Aquesta normativa es va pensar per a les grans indústries (que eren les úniques que existien en el moment de la redacció) i és realment exigent.

El "boom" de la cervesa artesanal a Catalunya
A la resta del que anomenem Espanya també s'està introduint la cervesa artesanal. Però, sabíeu que des del 2006 han obert a tot Catalunya més de 40 obradors de cervesa artesanal?

A qui hem d’agraïr la realitat cervesera del nostre país?
No és possible anomenar totes les persones o entitats que han aportat el seu "granet d'ordi", però crec que el meu deure, a part de ressaltar el paper imprescindible del client final que es decanta per aquest perfil de producte i no per un altre, és el de destacar també l'esforç, la passió, la tenacitat i la convicció de tot aquest entramat: els negocis especialitzats (tant cellers, bars i distribuïdores), els mitjans especialitzats (com aquest!), els talleristes dels cursets de tast, les associacions d'amics de la cultura de la cervesa sense ànim de lucre, les botigues en línia que ens permeten fer realitat el somni de fer cervesa tant de manera professional com a casa, i tantes altres iniciatives... A totes aquestes persones els agraïm que situïn Catalunya com a motor de la cervesa artesanal de tota la península Ibèrica.
 
Font: Guillem Laporta, sumiller especialitzat en cervesa (Cupatges.cat)

 
Categoría: Curiositats
 
Comparteix aquesta noticia
 

Comentaris

No hi ha cap comentari

    Deixa el teu Comentari

    Per a enviar un comentari cal estar registrat. Clica aquí per registrar-te